Onko sinulla aina kylmä? Se voi kertoa paljon terveydestäsi
Talvi on tehnyt tuloaan jo jonkin aikaa, ja vihdoin Etelä-Suomessakin on saatu nauttia kauniista pakkassäästä. Moni meistä tuntee myös sen ihmisen, jolla tuntuu olevan aina kylmä huolimatta paksusta vaatekerroksesta. Jos kuulut näihin ihmisiin, kylmyyden tunteelle voi olla monia syitä. Jokaisella on joskus kylmä, mutta jos paleleminen on päivittäistä, sen syy on syytä selvittää.
1. Kilpirauhasessasi on ongelmia
Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa monenlaisia oireita, mutta palelu on niistä yksi yleisimistä. Kilpirauhashormoni ylläpitää kehon aineenvaihduntaa ja vaikuttaa moniin kehon soluihin. Näin ollen myös kehon lämmönsäätely voi häiriintyä, jonka taki sinusta tuntuu kylmältä.
Palelun lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy monesti myös väsymystä, masennusta, näköhäiriöitä ja lihaskipua.
2. Olet vanhempi
Vanhemmiten aineenvaihdunta hidastuu, joka vaikuttaa myös kehon lämmöntuotantoon. Noin 60-vuotiaasta lähtien elimistömme kyky säätää kehomme lämpötilaa laskee. Se lisää myös kylmyyden tunnetta.
3. Se voi johtua syömisistäsi
Huffpost-julkaisun haastattelema ravintoterapeutti Josh Axe vahvisti väitteen, että paljon vettä sisältävät kylmät ruoka-aineet saavat sinut palelemaan.
- Ne ihmiset, jotka kuluttavat paljon smoothieita, jäisiä juomia tai salaatteja, palelevat myös helpommin, Axe kertoo.
4. Kärsit anemiasta
Anemiasta eli alhaisesta hemoglobiinista kärsivät saattavat huomata olevansa entistä väsyneempiä, hengästyvänsä nopeammin ja palelevansa. Anemian yleisin syy on raudanpuute. Jos epäilet, että sinulla saattaisi olla anemia, kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa oma hemoglobiini.
5. Kärsit nestehukasta
Jos kehosi ei ole saanut tarpeeksi vettä, aineenvaihdunta hidastuu. Se vaikuttaa myös kehon lämmönsäätelyyn, joka voi saada sinut palelemaan. Joten varmista, että olet juonut tarpeeksi vettä.
Näiden lisäksi tutkimuksissa on selvinnyt, että naiset kärsivät yleisesti ottaen enemmän kylmyyden tunteesta kuin miehet. Myös hormonaaliset muutokset voivat altistaa palelemiselle.
Lue myös: Kärsitkö aina kylmistä sormista? Voit sairastaa oireyhtymää tietämättäsi
Lue myös: Kärsitkö kylmästä nenästä? Saatat rehkiä liikaa
Lähde: Huffpost