Millainen on täydellinen treeniviikko, jos haaveissa on kaunis ja terve keho? Personal trainer paljastaa
Osalle voimaharjoittelu on kaikista mieluisinta, kun taas toinen nauttii juoksulenkeistä ulkona. Do it Right! -yrityksen perustaja Tanja Hinkkanen kuitenkin liputtaa monipuolisen liikunnan hyötyjä, kunhan tekee sellaista mistä nauttii.
- Tietenkin on hyvä treenata sekä hapenkuljetuselimistöä, että lihaskuntoa. Lisäksi kehonhuoltoa ei sais unohtaa! Voima ja tasapaino ovat ominaisuuksia, joita kannattaisi harjoittaa, sillä niiden merkitys kasvaa mitä vanhemmaksi tullaan. Eri ominaisuuksia on tietenkin mahdollista treenata myös saman harjoituksen aikana. Salilla esimerkiksi pystyy helposti harjoittamaan hapenkuljetuselimistöä, liikkuvuutta, tasapainoa ja tietenkin lihaskuntoa, Hinkkanen opastaa.
Treenin määrä riippuu taas käytössä olevasta ajasta, treenin tehosta ja aiemmasta kokemuksesta. Hinkkasen mukaan terve ja hyvinvoiva keho vaatii kuitenkin panostusta ruokavalioon, treeniin ja palautumiseen.
- Lisäksi stressitasoja olisi hyvä seurata, keho ei ole terve, jos stressaa liikaa. Harjoitusten määrää ja tehoa täytyy suhteuttaa siihen omaan vointiin ja arkeen sopivaksi.
Millainen täydellinen treeniviikko sitten Hinkkasen mukaan olisi?
- Viikossa voisi käydä salilla 2-3 kertaa ja lisäksi tekemässä jotain aerobista hikiliikuntaa 1-2 kertaa, kuten esimerkiksi lenkkeilyä, pyöräilyä, ryhmäliikuntaa, pallopelejä tai vaikkapa tanssia. Kehonhuoltoa voi yhdistää yllä mainittuihin treeneihin ja jos on aikaa ja virtaa niin niitä voi tehdä myös omana harjoituksena, hyvä laji siihen on esimerkiksi jooga. Siinä on jo monta treenikertaa yhteen viikkoon. Arkiaktiivisuutta ei myöskään kannata unohtaa. Keho voi hyvin kun sitä liikuttaa säännöllisesti!
Hinkkanen muistuttaa, että harjoituksia kannattaa myös rytmittää. Välillä on hyvä ottaa selkeästi löysempiä viikkoja. Jos treenaa kovaa, voi myös olla suositeltavaa pitää palauttavia viikkoja jopa kolmen viikon välein. Näin keho palautuu.
- Palautumisviikko ei kuitenkaan tarkoita, etteikö silloin voisi tehdä mitään. Silloin voi tehdä kevyempiä treenejä ja panostaa vaikkapa kehonhuoltoon ja matalatehoisempaan harjoitteluun, Hinkkanen neuvoo.
Lue myös: Montako kertaa viikossa on käytävä salilla, jos haluaa näkyviä tuloksia? Personal trainer vastaa