10 uudenvuodenlupausta, jotka toteuttamalla teet ensi vuodesta parhaan ikinä
Vuoden vaihtuessa monet meistä tekevät lupauksia, joilla pyritään parantamaan elämänlaatua. Lupausten ei tule olla liian kunnianhimoisia, jotta niistä voi oikeasti pitää kiinni ja jotta ne voivat johtaa pysyviin muutoksiin. Metro-sivusto on listannut kymmenen oivallista uudenvuodenlupausta, jotka toteuttamalla voi vuonna 2020 pitää entistä parempaa huolta omasta mielenterveydestään.
Vähennä sosiaalisen median käyttöä
Tutkimusten mukaan sosiaalisen median käyttö voi vaikuttaa mielenterveyteen kielteisesti. Kaikki tiedämme sen tunteen, joka ottaa vallan, kun selaa sosiaalista mediaa ja alkaa katsella kadehtien muiden täydelliseltä vaikuttavaa elämää. Somessa vietetyn ajan vähentäminen voi johtaa siihen, että keskittyy enemmän omaan hyvinvointiinsa eikä mieti niin paljon muiden tekemisiä.
Mene nukkumaan aikaisemmin
Riittävä unensaanti on kaiken terveyden perusta. Monesti kuitenkin huomaamme päätyvämme katsomaan ainakin yhden jakson liikaa Netflix-sarjasta, vaikka nukkumatti olisi kutsunut jo hyvän aikaa sitten. Jotta pääset nukkumaan tarpeeksi aikaisin, voit kokeilla vaikkapa olla käyttämättä kännykkää viimeisen tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa ja sen sijaan esimerkiksi lukea kirjaa sängyssä. Yritä löytää itsellesi sopiva iltarutiini, joka saa sinut rentoutumaan ja valmistelee sinut unten maille.
Vähennä juomista
Alkoholin käytön vähentäminen on satsaus omaan terveyteen. Alkoholi vaikuttaa kielteisesti sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen, ja krapulapäivinä maailma näyttää aina tavallista synkeämmältä. Juomisen vähentäminen lisäksi säästää rahaa.
Liiku enemmän
Fyysisen kunnon kohottamisessa ei kannata asettaa liian kovia tavoitteita ensi alkuun, jotta liikuntainto ei lopahda saman tien. Voit luvata itsellesi esimerkiksi lisääväsi arkiliikuntaa kävelemällä tai pyöräilemällä työmatkat ja olla käyttämättä hissejä aina kun mahdollista. Liikunta tutkitusti vaikuttaa myönteisellä tavalla henkiseen hyvinvointiin, joten se kannattaa ottaa osaksi omaa arkea tavalla tai toisella.
Anna aikaa itsellesi
Jokainen meistä kaipaa pientä itsensä hemmottelua silloin tällöin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi rentouttavaa kylpyä ja kasvonaamion tekemistä tai kaikessa rauhassa kirjan lukemista tai hyvän elokuvan katsomista. Koskaan ei saisi olla niin kiire, että itsensä kuunteleminen ja rentoutuminen jäävät jalkoihin.
Uskoudu muille
Jos elämässäsi on raskas vaihe meneillään, älä jää yksin. Murheiden jakaminen ystävälle tai vaikka psykologille keventää mieltä ja auttaa sinua itseäsikin ymmärtämään, mistä ikävä olo johtuu. Luota ensi vuonna enemmän siihen, että asioita ei tarvitse jäädä murehtimaan yksin ja apua on saatavilla.
Paranna ruokavaliotasi
Ruokavalion kohentaminen ei tarkoita ihmedieetteihin sotkeentumista, vaan järkeviä ja kestäviä muutoksia syömisen tasapainottamiseksi. Pidä huolta päivittäisen ateriarytmin pitämisestä ja vähennä iltanapostelua. Herkutella saa ja pitääkin, mutta muista kohtuus kaikessa.
Pidä päiväkirjaa
Päiväkirjan pitäminen voi vähentää ahdistuneisuutta, kertoo Psychology Today. Omien tuntojensa kirjoittaminen ylös auttaa ymmärtämään oman mielen liikkeitä paremmin, ja tämä on kaiken hyvinvoinnin lähtökohta.
Ole itsekkäämpi
Itsekkyys ei aina ole pahasta. Joskus on erittäinkin tervettä asettaa omat tarpeet etusijalle ja kuunnella ensisijaisesti, mitä itse tarvitsee. Teetkö tiettyjä asioita vain pitääksesi muut tyytyväisenä, mutta et saa tästä mitään itsellesi? Kuulostele ensi vuonna enemmän omia tuntemuksiasi ja muista, että sinä itse olet oman elämäsi tärkein henkilö. Opettele sanomaan ”ei”.
Hae apua
Elämän vaikeista ajoista ei tarvitse selviytyä omin voimin. Ei ole häpeä myöntää olevansa ammattiavun tarpeessa. Psykologille tai psykiatrille jutteleminen antaa perspektiiviä siihen, olisiko pidempiaikaisesta hoitosuhteesta hyötyä mielenterveydelle.
Lue myös: Aloita päiväsi virkeämmin - vain muutaman minuutin venyttely tuo tehokkaasti lisäenergiaa aamuun
Lue myös: Väärin hengittäminen on haitaksi terveydelle: Ota haltuun harjoitus, josta koko keho kiittää
Lähde: Metro