Kuva: Shutterstock

Valkoinen pinnoite kielessä on monen riesa - vaiva voi johtua elintavoista

14.05.2022 15:15 - Minttu Tikkanen

Omilla elintavoillaan suun hyvinvointiin voi jossakin määrin vaikuttaa.

Kielen päälle asettuva valkoinen pinnoite vaivaa monia ajoittain. Kielen tila yleensä vaihtelee ajan saatossa ja elintapojen heilahdellessa. Siksi ei olekaan syytä huolestua, jos jonain aamuna herää valkoista pinnoitetta kielellään. Lääkärin puoleen on syytä kääntyä vasta, jos pinnoite ei pitkänkään ajan kuluttua häviä ja siihen eivät tunnu purevan muutokset elintavoissa.

Kielen pinnoittumiseen saattavat vaikuttaa

1. Huono suuhygienia. Hampaat pitäisi pestä kaksi kertaa päivässä, minkä lisäksi on syytä välttää turhia happohyökkäyksiä ja syödä ksylitolituotteita ruokailun jälkeen. Usein suositellaan hampaidenpesun yhteydessä harjaamaan myös kielen pinta.

2. Kuiva suu. Valkoinen kieli voi johtua myös suun kuivumisesta tai yleisesti nestehukasta. Muista siis juoda riittävästi ja säännällisin väliajoin, mieluiten vettä.

3. Tupakkatuotteet. Tupakoinnin tai nuuskaamisen ei voi miltään osin sanoa tekevän hyvää terveydelle, mutta niiden vaikutus voi näkyä myös kielen pinnalla.

4. Alkoholi. Valkoinen peite ei sattumalta ilmesty kielen pinnalle edellisen illan juhlien jälkeen. Myös alkoholilla on siis vaikutusta suun hyvinvointiin.

5. Ärsytys. Joskus jokin teräväkulmainen hammas saattaa jatkuvasti raapia kielen pintaa, jolloin peitettä voi kertyä. Hampaita on mahdollista esimerkiksi hioa hammaslääkärissä.

6. Vähäkuituinen ruokavalio. Myös ruokavaliolla on vaikutusta siihen, miltä suussa näyttää. Liian vähäinen kuidunsaanti saattaa olla yksi syy valkoiseen peitteeseen.

Jos peite on paksu ja ei tunnu häviävän, voi lääkäriajan varaaminen kuitenkin olla paikallaan, sillä elintapojen lisäksi valkoinen peite voi kieliä myös esimerkiksi joistain sukupuolitaudeista tai suusyövän ensioireista. Jos valkoinen peite on ainoa oire, ei lääkäriin ole tulipalokiire, mutta vastaanotolle kannattaa lähteä sukkelammin, mikäli vointiin liittyy myös kuumeilua, kipua kielessä, nielemis-, pureskelu- tai puhevaikeuksia, ihoärsytystä, painon putoamista tai aukinaisia haavoja kielessä.

Lue myös: Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen tiukasti

Lue myös: Väärin käytettynä suuvesi voi aiheuttaa reikiintymistä - hammaslääkäri paljastaa, mitä ei pitäisi tehdä

Lue myös: TikTokissa leviää kotitekoinen hampaiden valkaisutrendi - saa jopa hammaslääkärin hyväksynnän

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat