Kuva: Shutterstock

Voiko syyhypunkki hypätä mukaan työpaikan naulakosta tai julkisen pytyn renkaalta? Lääkäri vastaa

14.04.2024 15:15 - Minttu Tikkanen

Syyhy on puhututtanut mediassa tänä keväänä paljon.

Jos otsikoita on uskominen, on syyhy tuntunut leviävän tänä keväänä kulovalkean tavoin. Vielä sitäkin laajemmalle on kuitenkin levinnyt pelko tartunnasta, uskaltaako enää käydä tuttavilla kylässä tai tehdä ostoksia kirpputorilla? THL:n ylilääkäri Leif Lakoma kumoaa yleiset harhaluulot syyhyn tarttumisesta.

Syyhyn on uutisoitu tarttuvan pitkäkestoisessa ihokosketuksessa tai samoja tekstiilejä käyttämällä. Kun syyhystä uutisoidaan jatkuvasti, tulee moni kuitenkin myös turhankin varovaiseksi tartuntaa pelätessään. Helpoiten syyhy tarttuu kuitenkin nimenomaan pitkäkestoisessa ja intensiivisessä ihokontaktissa kuten esimerkiksi seksiä harrastettaessa, eli pelkkä kättely siis harvoin yksistään johtaa syyhytartuntaan, kuten moni pelkää.

Myös tekstiilien kautta tarttuessaan syyhypunkki tarttuu yleensä lähinnä saman talouden sisällä eli esimerkiksi samoja pyyhkeitä käyttämällä tai samassa sängyssä nukkumalla. Lakoma sanookin, että esimerkiksi julkisen liikennevälineen penkillä tai ystävän sohvalla istuessa riski tekstiilin kautta syntyvään tartuntaan on käytännössä hyvin pieni.

Lakoma ei myöskään näe erityistä syytä vältellä kirpputoreja syyhyn pelossa. Koska syyhypunkki elää ihmisen ulkopuolella tekstiileissä vain muutamia päiviä, on erittäin epätodennäköistä, että se leviäisi esimerkiksi kirpputorivaatteiden kautta. Myös työpaikan naulakossa voi Lakoman mukaan yhä säilyttää takkiaan turvallisin mielin, sillä syyhypunkki ei myöskään leviä vaatteiden välillä. 

-  Käytännössä ei voi tarttua, syyhypunkit elävät ihmiskehon ulkopuolella vain korkeintaan muutaman päivän, Lakoma kommentoi. 

Lakoma torjuu harhaluulon myös syyhyn tarttumisesta esimerkiksi julkisesta vessasta tai koiraa rapsuttamalla. Syyhy ei tartu kovilta pinnoilta, eivätkä ihmisten syyhypunkit tartu eläimiin.  

Mediassa syyhy vaikuttaa pahemmalta uhalta kuin se välttämättä todellisuudessa on

Vaikka syyhy on ollut tänä keväänä mediassa valtavan paljon esillä, rauhoittelee Lakoma kuitenkin, että tapausmäärien kannalta kyseessä ei ole mitenkään poikkeuksellisen vakava tilanne. Syyhytapausten määrä on ollut kasvussa jo ennen tätä kevättäkin, mutta varsinaisesta epidemiasta ei Lakoman mukaan silti ole syytä puhua. Jostain syystä media on vain tänä keväänä tarttunut syyhyyn aiheena innokkaammin kuin aiemmin.

- Syyhytapausten määrä vaikuttaa olleen nousussa jo useamman vuoden ajan, tarkkaa syytä tälle emme tiedä. Varsinaisesta epidemiasta emme valtakunnallisesti puhu, ja syyhyä kyllä on Suomessa aina esiintynyt. Asia on ollut esillä mediassa poikkeuksellisen paljon alkuvuodesta, Lakoma sanoo.

Lue myös: Syyhylääkkeet voivat olla lemmikeille vaaraksi - Fimea kertoo, mistä tunnistat myrkytysoireet

Lue myös: Syyhypiina näkyy kukkaroissa - vakuutuskorvauksissa jopa 40 prosentin kasvu

Lue myös: Syyhy leviää ja se näkyy myös Tullin haaviin jääneissä lääkkeissä

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat