Kuva: Shutterstock

Paloiko iho auringossa? Näistä merkeistä tiedät, että on aika mennä lääkäriin

06.07.2024 12:15 - Nina Turunen

Auringonpolttamaa tulee hoitaa kuin tavallista palovammaa.

Moni kesästä nauttiva auringonpalvoja huomaa vasta kotona, että iho on päässyt palamaan päivän aikana. Ihon ruskettuminen ja myös palaminen johtuu auringon ultraviolettisäteilystä, kertoo Terveyskylä. Palamisherkkyyteen vaikuttavat UV-säiteilyn voimakkuuden lisäksi oma ihotyyppi - suomalaisille ominaisin ihotyyppi on herkkä palamaan silloin tällöin.

Terveyskylän mukaan auringon polttamaa ihoa tulee hoitaa ja käsitellä kuin muitakin lieviä palovammoja. Useimmissa tapauksissa auringonpolttamaa voi hoitaa helposti kotona, mutta joskus polttamat ovat kuitenkin vakavia ja silloin tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Lääkäriin kannattaa hakeutua ainakin silloin, jos havaitsee itsellään näitä oireita: 

- Jos iholla on rakkuloita ja palaneen alueen koko on omaa kämmentä suurempi. 

- Palaneen ihon lisäksi on päänsärkyä, pahoinvointia ja heikotusta, jotka eivät helpotu lepäämisellä ja nesteytyksellä

- Palanut iho osoittaa tulehduksen merkkejä, kuten kuumotusta, voimistuvaa punoitusta ja turvotusta.

Viilennys ja kosteutus voivat auttaa

Kotona palanutta ihoa voi viilentää haalealla vedellä ja hoitaa viilentävillä kosteusvoiteilla tai hydrokortisonivoiteella. Nesteytyksestä kannattaa myös huolehtia, sillä se helpottaa oloa ja ehkäisee elimistön kuivumista. 

Jos iho on palanut rakkuloille, niitä ei saa puhkaista. Rakkulaisen tai erittävän ihon suojaksi voidaan käyttää palovamman hoitoon tarkoitettuja sidoksia, jotka vaihdetaan parin päivän välein. Tarvittaessa kipuun voi ottaa apteekista saatavaa reseptivapaata tulehduskipulääkettä.

Palaneen ihon paraneminen kestää usein viikon tai kaksi, riippuen kuinka laaja palovamma on. Paranemisprosessin aikana ihoa voi kosteuttaa perusvoiteilla. 

Paras tapa välttää kivuliaat auringonpolttamat on suojautua auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Iho kannattaa suojata vaatteilla ja päähineellä sekä aurinkosuojavoiteella. Herkästi palamaan taipuvaisten tulee välttää auringossa oleskelua keskipäivän aikaan, noin kello 11-15 välillä ja aina kun UV-indeksi on yli 3. 

Lue myös: Miten paljon aurinkorasvaa pitäisi laittaa ja kuinka usein sitä tulisi lisätä?

Lue myös: Testissä 14 erilaista kasvoille tarkoitettua aurinkosuojaa - kaksi nappasi täydet pisteet, mutta yksi oli ylitse muiden

Lue myös: Onko koiralla lämpöhalvaus? Eläinlääkäri neuvoo tunnistamaan oireet ja antamaan ensiapua

Lähde: Terveyskylä

 
 

Kilpailut

Uusimmat