6 asiaa, joiden luulet auttavan sinua työnhaussa mutta jotka todella ovat vain haitaksi
Työnhaku voi olla raskasta ja stressaavaa, ja siinä on monia sudenkuoppia, joihin voi vajota ennen työpaikan saamista. Joskus saatamme tehdä tietämättämme itsellemme hallaa työnhakutottumuksillamme. Insider-sivusto on listannut kahdeksan asiaa, joiden monet luulevat auttavan työnhaussa mutta jotka todella ovat vain haitaksi.
1. Keskityt määrään etkä laatuun
Työnhakijana helposti ajautuu tilanteeseen, jossa lähettää mahdollisimman monta työhakemusta siinä toivossa, että jokin tärppäisi. Tässä tilanteessa yksittäiseen hakemukseen ei tule nähtyä tarpeeksi vaivaa, jolloin haastattelukutsua tuskin heruu. Kannattaakin mieluummin tehdä vähemmän hakemuksia ja kohdentaa ne juuri niihin työpaikkoihin, joihin sinulla on todellinen pätevyys.
2. Et muista kehua työmoraaliasi
Monet kehuvat työhakemuksissa itseään jostain luontaisesta ominaisuudestaan, kuten fiksuudesta tai ongelmanratkaisukyvystä. Insider kirjoittaa, että tätä kannattavampaa on korostaa kykyään kovaan työskentelyyn. Burger Kingin toimitusjohtaja Daniel Schwartz on painottanut asiaa New York Timesin haastattelussa.
- Kysyn työnhakijalta, onko hän fiksu vai työskenteleekö hän kovaa. Haluamme kovia työntekijöitä. Yllättävän moni hakija sanoo, että ”ei minun tarvitse työskennellä kovaa, olen fiksu”. Niinkö? Nöyryys on tärkeää, Schwartz sanoo.
3. Luotat liikaa tutkintoosi ja verkostoihisi
Monet uskovat, että työt saadaan suhteilla ja että korkeakoulutus takaa työn saamisen. Työnantajat ovat kuitenkin oppineet, että näihin ei kannata liikaa luottaa. Asiasta kirjoittaa Fast Company -verkkomedia.
”Työnantajat kaikilla aloilla alkavat tajuta, että hienot suositukset määrittelevät vain rajallisesti työssä menestymistä. Liian usein korkeat testitulokset tai eliittiyliopistoista saadut tutkinnot kertovat rikkaista vanhemmista ja muista etuoikeuksista vähintään yhtä paljon kuin kompetenssista ja ammattitaidosta”, sivustolla kirjoitetaan.
4. Yrität vaikuttaa tyypilliseltä hakijalta
Monilla on päässään tietty idea täydellisestä työnhakijasta, ja sitten tätä ideaa lähdetään ilmentämään omassa työnhaussa. Voi kuitenkin olla, että tällöin tulee tehneeksi äärimmäisen tylsän ja tavanomaisen hakemuksen, jolla on mahdotonta erottua muiden hakijoiden joukosta.
Muista voi erottua esimerkiksi keskittymällä yksityiskohtiin. Sen sijaan että kirjoittaisi hyvin yleispätevästi, kannattaa miettiä jokin haettavassa työssä kohdattava ongelmatilanne ja kirjoittaa, miten tämän tilanteen ratkaisisi. Tämä on tehokkaampaa kuin kirjoittaa pystyvänsä ratkaisemaan ongelmia nopeasti.
5. CV:ssäsi on liikaa tietoa
Kiireiset rekrytoijat eivät välttämättä ehdi lukemaan jokaista sanaa CV:stäsi, joten kannattaa pyrkiä tiiviiseen ilmaisuun. Näin varmistat, että rekrytoija lukee kaikki olennaiset tiedot sinusta.
6. Annat turvallisia vastauksia työhaastatteluissa
Työhaastatteluissa pätee sama kuin työhakemuksissa – tarkkuus palkitaan. Jos sinua pyydetään kertomaan itsestäsi, ei kannata vain listata omia saavutuksiaan. Kannattaa sen sijaan kertoa valikoituja esimerkkejä ja tarinoita koulu- tai työhistoriastaan. Nämä jäävät todennäköisemmin rekrytoijan mieleen.
Lue myös: Tee lähtemätön vaikutus työhaastattelijaan - kysymykset, jotka kannattaa kysyä
Lähde: Insider