Helsingin kaupunki irtisanoutuu lukiolaisten nöyryyttävästä perinteestä
Helsinki irtisanoutuu nasujaisperinteestä, tiedottaa Helsingin kaupunki.
Kaupunki vetoaa lukiolaisiin, jotta nämä eivät järjestäisi nuorempiaan alistavia ja ympäristöä sotkevia nasujaisia kouluajan ulkopuolella. Nasujaiset ovat tervetuliaistempaus lukion aloitteneille nuorille, jonka järjestävät vanhemmat opiskelijat. Nasujaisperinteet ovat saattaneet tiedotteen mukaan sisältää nöyryyttämistä, alistamista ja jopa väkivaltaa. Kun tapahtuma on järjestetty kouluajan ja -rakennusten ulkopuolella, on lukioiden ollut mahdotonta puuttua niihin.
”Emme ole osa tätä perinnettä millään tavalla ja vetoamme opiskelijoihin, jotta he eivät osallistuisi nasujaisiin vapaa-ajalla”, kertoo Helsingin lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Harri Korhonen.
Entinen lukio-opiskelija muistelee tiedotteessa muutaman vuoden takaista kurjaa nasujaiskokemustaan. Hän kertoo, että koulupäivän jälkeen opiskelijat olivat kokoontuneet lukionsa eteen puistoon, jossa nöyryyttäminen alkoi.
"Ykkösillä tosi huonot vaatteet, koska etukäteen tiesimme, että ne menevät pilalle. He leikkelivät saksilla vaatteemme, esimerkiksi pakarat housuista auki. Heti alkoi nöyryyttäminen, joka oli seksuaalissävytteistä".
Entinen lukiolainen kertoo, että tämän lisäksi opiskelijoiden päälle heitettiin pilaantunutta ruokaa, kuten kananmunia, koiranruokaa, ketsuppia ja pilaantuneita ruokia. Tämän jälkeen päälle pöllytettiin jauhoa.
"Olin vasta muuttanut kaupunkiin, eikä minulla ollut vielä koulussa kavereita. Halusin osallistua, jotta tutustuisin ihmisiin. Vaikka koen olevani sosiaalinen, olin tosi ahdistunut tilanteessa".
Perinteet uusiksi
Nasujaisissa on kyse yhteisön jäseneksi ottamisesta, tietynlaisesta rituaalista tai kastetilaisuudesta. Tämän ei kuitenkaan tarvitse missään nimessä tapahtua nöyryyttämällä. Myös poliisin mielestä perinteet on aika laittaa uusiksi, niin opiskelijoiden kuin ympäristönkin tähden.
"Poliisille nasujaiset näyttäytyvät tapahtumina, joista osa on sellaisia, että julkisella paikalla tapahtuu nöyryyttämistä ja roskaamista. Joskus on tilanteita, joissa vähintään lievän pahoinpitelyn tunnusmerkistö täyttyy. Jos vaikkapa raa’alla kananmunalla kivitetään muutamasta metristä ihmistä päähän, se aiheuttaa varmasti kipua. Se voidaan tulkita pahoinpitelyksi tai lievimmillään lieväksi pahoinpitelyksi", komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista kertoo.
Helsinki haluaa kannustaa lukioita rakentamaan uudenlaisia perinteitä. Helsingin kaupungin lukioiden opiskelijakunnat ovat saaneet tänä vuonna 1000 euroa ylimääräistä rahaa toimintaansa, jos ne sitoutuvat järjestämään uusille opiskelijoille tapahtuman, jossa nöyryyttämistä ei ole. Opiskelijakunnat ovat tarttuneet tilaisuuteen aktiivisesti.
Lue myös: Raitiovaunujen reitit muuttuvat Helsingissä syksyn tullen
Lue myös: 4 pahaa virhettä työhaastattelussa - ethän sorru näihin?
Lue myös: Lonkat jumissa? Yksinkertainen venytysliike on tehokas lääke jumiselle alakropalle
Lähde: Helsingin kaupunki