Kuva: Mikko Räsänen

Maria Veitolaa syytetään edelleen melkein joka päivä Tomi Metsäkedon "elämän pilaamisesta"

29.05.2018 16:00 - Iiro Myllymäki

Maria Veitola saa liki joka päivä viestiä, jossa häntä syytetään Metsäkedon saattamisesta työttömäksi.

Naisten kokemaan seksuaaliseen häirintään ja ahdisteluun huomion kiinnittävä #MeToo-kampanja on Suomessa henkilöitynyt etenkin kolmeen viihdemaailmassa toimivaan mieheen: elokuvaohjaajiin Aku Louhimieheen ja Lauri Törhöseen sekä laulaja Tomi Metsäketoon. Metsäketo joutui kohun keskelle, kun viime syksynä useat naiset kertoivat julkisuudessa Metsäkedon häirinneen heitä muun muassa sopimattomilla ja alentavilla viesteillä. Kohu paisui niin laajaksi, että Metsäketo sai potkut sillä hetkellä käynnissä olleelta Tähdet, tähdet -kaudelta ja Mamma Mia! -musikaalista.

Kohuun on liitetty myös toimittaja Maria Veitolan nimi. Veitola toimi Tähdet, tähdet -ohjelmassa tuomarina, ja Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmaa varten Veitola tiedusteli suuressa Facebook-ryhmässä naisilta kokemuksia Metsäkedon suunnalta tulleesta häirinnästä. Metsäketo teki poliisille tutkintapyynnön joistain kyseisen ryhmän häntä koskevista kirjoituksista, sillä hänen mukaansa ryhmässä leviteltiin suoranaisia valheita ja hänet leimattiin väärin perustein rikolliseksi. Myös Veitolan teksti oli mukana tutkintaan saatetuissa viesteissä.

Kohu seuraa Veitolaa edelleen, yli puoli vuotta näiden tapahtumien jälkeen. Maria Veitola kertoo asiasta Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-podcastissa.

- Saan melkein joka päivä viestiä, että ”pilasit Tomi Metsäkedon elämän” ja ”teit hänestä työttömän”. Miten minä nyt tässä olen se syyllinen? Eikö hän ole sen itse aiheuttanut? Veitola ihmettelee.

Tomi Metsäketo (kuva: Marek Sabogal)

Maria Veitola kertoo, että kohun alkuvaiheissa useampi nainen oli häneen suoraan yhteydessä ja kertoi Metsäkedon ahdistelevasta käytöksestä. Juuri Veitolaan oltiin yhteydessä hänen Tähdet, tähdet -pestinsä vuoksi.

- Minulla ei ollut mitään syytä kyseenalaistaa niitä viestejä. En tehnyt muuta kuin kerroin näistä yhteydenotoista eteenpäin. Kanava ja tuotantoyhtiö tekivät päätöksen hänen jatkostaan ohjelmassa, Veitola sanoo.

Kohun velloessa Tomi Metsäketo pyysi käytöstään anteeksi tiedotteella ja Facebook-päivityksessä.

- Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään, Metsäketo kertoi tiedotteessaan ja myönsi, että on hakenut naisseuraa "joskus turhankin kärkkäästi".

Syyllistämisen kulttuuri

Maria Veitola ihmettelee yleisesti sitä, miksi naisia syyllistetään miesten teoista. Tällaista asennetta nainen sanoo nähneensä paljon siinä, miten erinäisiin #MeToo-kohuihin on suhtauduttu myös Suomessa. Esimerkkinä hän mainitsee Aku Louhimiehen tapauksen. Maaliskuussa Yle julkaisi laajan jutun, jossa kahdeksan suomalaista naisnäyttelijää kertoi Louhimiehen nöyryyttäviksi koetuista ohjausmenetelmistä. Vaikka Louhimiehen käytöksestä järkytyttiin laajalti, hänelle löytyi myös tukijoita, jotka syyttivät ihmisiä suoranaisesta Louhimieheen kohdistuvasta ajojahdista.

- Se on minusta tosi hurjaa, miten nopeasti se kääntyy niin, että naiset ovat kauheita ja se tekijä on se parka, Veitola sanoo.

Sunnuntaibrunssin haastattelussa Veitola puhuu myös muun muassa hiljattain julkaistusta omaelämäkerrastaan ja ajatuksistaan feminismistä. Voit kuunnella koko haastattelun alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: Maria Veitola Anna-lehdessä huumekokeiluistaan: "Se oli osa parikymppisten elämänvaihetta"

Kilpailut

Uusimmat