Iida, 19, on panseksuaali "suvakki" - joutuu uutuussarjassa kohtaamaan täyden vastakohtansa
C More -palvelussa on nähtävissä uusi suomalainen reality-ohjelma Unelmaduuni Australiassa, jossa neljä nuorta naista lähtee työskentelemään maailman toiselle laidalle. Kaupunkilaisnuoret yllättyvät, kun päätyvätkin suurkaupungin sykkeen sijaan maatilahommiin.
Yksi ohjelmaan osallistuneista on 19-vuotias Iida, joka ohjelman kuvausten aikaan oli vasta 18-vuotias. Räväkkä ja suorasanainen Iida määrittelee itsensä ateistiksi ja panseksuaaliksi, ja hänen identiteettinsä ja arvonsa joutuvat melkoiselle törmäyskurssille hänen kohdeperheessään Australiassa. Nainen päätyy töihin äärikonservatiivisten kristittyjen Rossin ja Sallyn karjatilalle. (Panseksuaalilla tarkoitetaan ihmistä, joka viehättyy romanttisesti ja seksuaalisesti ihmisistä sukupuoleen katsomatta. Termi on osittain päällekkäinen biseksuaalisuuden kanssa, mutta panseksuaalisuudessa viehätytään kaikista sukupuolista. Biseksuaalisuudessa taas kiinnostus kohdistuu oman sukupuolen ja jonkin toisen sukupuolen edustajiin - monesti miehiin ja naisiin.)
Tampereella yrittäjyyttä ja tiimijohtamista opiskeleva Iida kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että hänen ensivaikutelmansa perheestä oli positiivinen eikä hän karsastanut perheen uskonnollisuutta.
- Kuvailisin itseäni suvakiksi, joten siinä uskovaisuudessa ei ollut mitään ongelmaa. Olisi kuitenkin tuntunut valehtelemiselta, jos en olisi sanonut olevani joissain asioissa todella vahvasti eri mieltä heidän kanssaan, Iida kertoo.
Nuori nainen päätti tunnustella perheen vanhempien mielipiteitä arvokysymyksissä erään ruokapöytäkeskustelun aikana. Hän kysyi Rossilta ja Sallylta, mitä mieltä he ovat homoavioliitoista. Kävi ilmi, että perheessä ei hyväksytä samaa sukupuolta olevien avioliittoja lainkaan. Iida kertoi samassa keskustelussa myös itse kuuluvansa seksuaalivähemmistöön.
Iida kehottaa katsomaan keskustelun kulun sarjasta, sillä tilanne äityi hänen mielestään jopa koomiseksi. Erityisesti perheenisän reaktio on naisen mielestä näkemisen arvoinen. Keskustelu nähdään sarjan toisessa jaksossa.
- Ei se siinä tilanteessa naurattanut ollenkaan. Onhan se traagista, jos joutuu sellaiseen seuraan, jossa jotain puolta omasta itsestä tai omista läheisistä ei hyväksytä. Mutta se reaktio oli erittäin hupaisa ja täyttä komediaa ainakin näin jälkeenpäin ajateltuna. Se oli sen verran radikaali reaktio, Iida muistelee.
"Joustin suvakkiarvoistani"
Iida joutui pohtimaan, voiko hän jäädä perheeseen, jossa vallitsee niin erilaiset arvot kuin hänen omassa elämässään. Lopulta hän valitsi joustavan ja sovittelevan suhtautumisen.
- Joustin suvakkiarvoistani mahdollisuuksien mukaan. Halusin haastaa itseäni. Ihmiset ovat ihmisiä, vaikka he olisivat vähän idiootteja joissain asioissa.
Arvoristiriidasta selvittiin sillä, että asiaa ei nostettu puolin tai toisin esiin. Iida kertoo halunneensa olla hyvä työntekijä eikä tästäkään syystä halunnut lähteä vänkäämään erimielisyyksistä työnantajiensa kanssa. Hänestä ei kuitenkaan tuntunut siltä, että häntä ei olisi hyväksytty sellaisena kuin hän on.
Iida toivoo, että vanhoillisen perheen silmät ovat avautuneet kokemuksen myötä monimuotoisuudelle ja että he olisivat käytännön kautta oppineet, että vaikkapa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Perheen lasten hän puolestaan toivoo oppineen, että nainenkin voi pukeutua maskuliinisesti. Perheessä oli Iidan mukaan vallalla perinteiset ja tiukat sukupuolinormit, joiden Iida ei koe olevan hyvä lähtökohta kasvatukselle.
Kaukana omasta kuplasta
Viime vuosina on ollut tapana puhua siitä, miten ihmiset ovat jakautuneet omiin kupliinsa samanmielisten ihmisten seuraan. Muiden kuplien ihmisten kanssa otetaan yhteen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mutta monesti kommunikaatio jää huutelun ja riitelyn tasolle. Vastapuolta harvoin yritetäänkään ymmärtää.
Tästä näkökulmasta katsottuna Iidan kokemus Australiassa on erityisen mielenkiintoinen. Miten eri kuplat kohtaavat ja miten löytää yhteinen sävel riitasoinnuista huolimatta?
- Siellä perheessä ollessa tuli kyllä huomattua, miten helppoa on vain olla omassa kuplassaan ja olla antamatta yhtään narua toiselle puolelle, Iida myöntää.
Nuori nainen kertoo, että hän on elämänsä aikana kylläkin oppinut olemaan monenlaisten aikuisten seurassa. Hän asui 10-vuotiaaksi asti Keuruun Ekokylässä, jossa kyläyhteisön arvoja määrittävät suvaitsevaisuus ja ekologisuus. Hän kertoo kohdanneensa jo lapsuudessaan monenlaisia aikuisia. Tämän lisäksi hän asui lukioaikoina isovanhempiensa luona Vantaalla, ja isovanhemmista toinen on entinen perussuomalainen ja toinen vankka vihreiden kannattaja.
- Olen tottunut poliittiseen debattiin, Iida sanoo sarjassa.
Iida kertoo, että Australian-reissu oli kaikin puolin onnistunut.
- Oli naurua, kyyneleitä, onnistumisia, epäonnistumisia ja riitoja. Laidasta laitaan käytiin läpi kaikki tunteet, Iida sanoo.
Kuvausten keskellä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi puhjennut koronavirustilanne saneli omat muutoksensa matkaan. Iida kertoo, että matkasta tuli aiottua pidempi koronan takia.
Unelmaduuni Australiassa -ohjelma on nyt katsottavissa kokonaisuudessaan C Moressa. Ohjelma nähdään myöhemmin MTV:n kanavilla.
Lue myös: "Emme ole välttämättä kiinnostuneita orgioista" - Asiat, jotka panseksuaalit haluavat sinun tietävän
Lue myös: Tässä ovat Temptation Islandin uudet naissinkut! "Katotaan kuka rypyttää ja kenen piirakkaa"