Muodin huipulle -juontaja Miisa Grekov näkee muotibisneksessä tärkeän muutoksen: "Ihan mahtavaa"
- Taso on todella kova. Olin tosi yllättynyt, miten alusta asti mielettömiä luomuksia he toivat näytöslavalle, kuvailee tulevaa Muodin huipulle -kautta ohjelmaa tuomaroiva ja juontava Miisa Grekov.
Muodin huipulle -formaatti palasi viime vuonna yli 10 vuoden tauon jälkeen. Myös katsojat olivat selvästi kaivanneet takavuosien ohjelmaformaattia, sillä kilpailijoiden matkaa ja taistoa voitosta seurattiin tiiviisti niin mediassa kuin kotisohvillakin. Grekov ei lainkaan ihmettele ohjelman laajaa suosiota, suunnittelijoiden lahjakkuus ja kehittyminen voi välittyä katsojille jopa maagisena.
- Suunnittelijat ovat ensinnäkin mielettömiä persoonia, mutta myös todella lahjakkaita. Katsojana on tosi mielenkiintoista nähdä, että ihminen oikeasti näin lyhyessä ajassa suunnittelee tämän ja vielä valmistaa sen vaatteen. Se saa ihan eri tavalla arvostamaan vaatteita, joita meillä on päällä koko ajan. Siinä on sellainen taika, että ihmiset suu auki katsovat, että miten tämä kerkesi tehdä tämän näin lyhyessä ajassa.
Alta tai Podplaysta voit kuunnella koko haastattelun, jossa Grekov paljastaa jo myös, mikä oli kauden ikimuistoisin tehtävä.
Uusi sukupolvi tulee ja muuttaa muotibisnestä - parempaan
Uusi suunnittelijasukupolvi tuo mukanaan myös uusia tuulia koko muotibisnekseen. Grekov iloitsee erityisesti siitä, että nykyisin kestäviä valintoja ei tarvitse aloitteleville suunnittelijoille mitenkään tyrkyttää, vaan kestävyys kuuluu heidän arvomaailmaansa jo oletusasetuksena.
- On ollut ihana huomata, että tuotannon ei tarvitse toitottaa sitä, vaan se on kaikkien suunnittelijoiden arvo itsessään siinä tekemisessä. Tänäänkin suunnittelijat pääsivät esittelemään itseään, siellä on mainittu zero waste, se on heihin rakennettu sisään. Se on ihan mahtavaa nykypäivänä, että sitä ei tarvitse erikseen toitottaa.
Myös ilmapiiri tuntuu olevan muutoksessa, se on nähty juuri sellaisten formaattien kuin Muodin huipulle -ja Huippumalli haussa -ohjelmien uusissa versioissa. Ilkeily, juonittelu ja kateus ovat jääneet 2000-luvun alkuun ja hyvä niin. Grekov kertoo seuranneensa kuvauksissa ilolla, kuinka kilpailijat eivät näe toisiaan vihamiehinä, vaan ennemminkin tukeutuvat toisiinsa.
- Vaikka kyseessä on kilpailu, jossa on mahtava palkinto ja kilpailuelementti koko ajan läsnä, suunnittelijat eivät kuitenkaan pidä sitä ykkösprioriteettina tässä ohjelmassa, vaan että he pääsevät näyttämään, mihin heistä on, heittäytymään ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Veikkaan, että se on nykypäivän ajankuva, että ei olla niin hampaat irvessä ja katsota muita kuin vihamiehiä. Se on ollut ihana nähdä, tämä on ehdottomasti hyvän mielen ohjelma.
Myös tuotannon puolelta kilpailijoille on tarjolla tukea, sillä kaikki heistä eivät välttämättä ole tottuneet esiintymiseen, eikä heillä välttämättä ole vielä paljoakaan kokemusta alalta.
- Tuotanto tukee haasteissa, mutta ehkä suurin tuki on siinä ryhmässä. Vaikka suunnittelijat eivät välttämättä tunteneet toisiaan ennen kilpailua, heille muodostui heti alkuvaiheessa ihan mahtava ryhmähenki. He tukivat ja tsemppasivat toisiaan. Ryhmähenki auttaa jaksamaan, koska se on jaettu yhteinen kokemus muiden suunnittelijoiden kanssa.
Suomalainen suunnittelu kunniaan
Grekov kertoo, että hänen oma suhteensa vaatteisiin ja kuluttamiseen on muuttunut ohjelman seuraamisen myötä. Kun pääsee seuraamaan suunnittelijoiden prosessia, oppii hahmottamaan, että vaatteen takana on aina valtava määrä jonkun suunnittelua ja käsityötä.
- Arvostus on kasvanut tosi paljon muotia kohtaan, kun on omin silmin nähnyt, mitä tietystä materiaalista saadaan aikaan tietyssä ajassa. Se on saanut myös kunnioittamaan suomalaista suunnittelua erityisesti enemmän, Grekov kertoo.
Muodin huipulle -ohjelmasta on vuosien varrella noussut monia nykymuodin tunnetuimpia ja arvostetuimpia nimiä kuten ohjelmaa tuomaroiva muotisuunnittelija Mert Otsamo sekä erityisesti iltapuvuistaan tunnettu Katri Niskanen. Grekov nyökyttelee, kilpailun tuomat paine ja myllytys ovat niin kovia, että osallistujat pääsevät todella hiomaan taitojaan ja näyttämään kykynsä. Ei siis ole ihmekään, että kilpailusta nousee merkittäviä taiteilijoita. Grekov kuitenkin harmittelee, että Otsamon ja Niskasen joukkoon mahtuisi monta muutakin ja Suomessa myös on jo nyt paljon enemmän osaamista kuin harva edes tietää.
- Haluan omalta osaltani olla tukemassa suomalaista suunnittelua. Jos kadulla mennään kysymään ihmisiltä, että mainitkaa suomalaista suunnittelua, niin harva osaa mainita mitään. Haluan olla nostamssa sitä, että meillä täällä pienessä Suomessa on ihan mahtavaa suunnittelua.
Kisasta voi erottua ja nousta tunnettuuteen kuka tahansa, mutta varsinainen voittaja on tältä kaudelta vielä selvittämättä. Finaali kuvataan lähiviikkoina, Grekov toivoo leukansa putoavan lattiaan nähdesäään finalistien lopulliset mallistot. Tuomaristossa istuessaan Grekov aikoo kiinnittää kuitenkin huomiota myös koko kilpailijan matkaan sekä sanomaan.
- Aion katsoa sitä koko matkaa ihan alusta asti. Kiinnitän tosi paljon huomiota siihen suunnittelijan ääneen, mitä hän haluaa kertoa mallistolla ja miten yhteneväinen se on. Kyllä mä odotan wau-efektiäkin. Mulla on kauden aikana niin monta kertaa suu loksahtanut auki, että odotan, että finaalissa käy näin myöskin - ja varmasti käy.
Lue myös: Muodin huipulle oli Reetta Hellgrenin unelma 10 vuotta - nyt hän on yksi uuden kauden kilpailijoista
Lue myös: Muodin huipulle alkaa: Tässä ovat uuden kauden kilpailijat
Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.