Gay-kansa rynnii merijalkaväkeen Yhdysvalloissa

19.10.2011 09:52 -

Yhdysvallat kumosi syyskuussa homoseksuaalinen avoimen asepalvelun estäneen, niin sanotun Älä kysy, älä kerro-lain. 

Muutosta vastusti kiivaimmin merijalkaväen komentaja. Siksi onkin yllättävää, että juuri merijalkaväki on etunenässä ryhtynyt  aktiivisesti värväämään gay-kansaa riveihinsä.

Tomi Hinkkanen raportoi aiheesta keskiviikkona Sari Seppälälle.

Mitä kumottu laki piti sisällään ja mitä sen kumoaminen merkitsee gay- ja lesbo-sotilaille?

- Don't ask and don't tell -laki salli homojen ja lesbojen asepalvelun, niin kauan kuin he pysyivät kaapissa seksuaalisesta suuntautumisestaan. Vastavuoroisesti puolustusvoimat eivät saaneet udella sitä sotilaalta. Laki ehti olla voimassa liki 18 vuotta. Sinä aikana 14 tuhatta sotilasta erotettiin, kun heidän seksuaalinen identiteettinsä syystä tai toisesta paljastui. Lain kumoaminen merkitsee sitä, että bi-, gay- ja lesbo-sotilaat voivat nyt palvella avoimesti, ilman pelkoa siitä, että heidät erotettaisiin seksuaalisen suuntautumisen takia. Yhdysvaltain puolustusvoimissa palvelee tälläkin hetkellä ainakin 60 tuhatta gay-sotilasta.

Eikä kestänyt kauan, kun merjalkaväessä huomattiin uusi potentiaalien värvättävien kohderyhmä?

- Ei todellakaan. The few, the proud, the marines. Merijalkaväkeä on pidetään kaikkein machoimpana puolustusvoimien osastona. Oikin iso yllätys, että sen värvärit ilmestyivät ensimmäisinä Oklahomassa ja Kaliforniassa järjestettyihin gay-tapahtumaan. Majuri John Caldwell kertoi, että merijalkaväellä ei ole varsinaista strategiaa värvätä nimenomaan gay-kansaa. Rekrytoijat käyvät eri yleisötapahtumissa - jalkapallomatseissa, rodeoissa, kouluissa ja yliopistoissa. Valtaosa kokelaista tulee niistä. Vain 10 prosenttia kävelee itse värväystoimistoon. Jos kokelas aikaisemmin olisi haastattelussa ilmoittanut olevansa homo, haastattelu olisi päättynyt siihen. Enää se ei vaikuta mitenkään värväykseen, koulutukseen tai ylenemiseen. Älä kysy, äläkä kerro -lain takia irtisanotut sotilaat voivat halutessaan liittyä uudelleen puolustusvoimiin, mikäli täyttävät yhä ikä-, ynnä muut kriteerit. He saavat saman sotilasarvon kuin lähtiessään.

Tomi Hinkkanen, haastattelit myös gay-sotilasta, joka oli ollut laivastossa kymmenen vuotta - minkälaiset kokemukset hänellä sieltä olivat jääneet?

- Sikäli hyvät, että gay-sotilaista tuli pakon sanelemana niin sanottu hiljainen perhe, jossa tuettiin toinen toisiaan. 31-vuotias kersantti Shaun Knittel palveli Japanissa ja Italiassa lentotukialuksilla. Merimiehet puhuivat paljon seksistä ja tyttöystävistä. Shaun oppi välttämään aihetta. Nuorempia sotilaita seksuaalinen suuntautuminen ei hätkäyttänyt lainkaan ja lopussa kaikki tiesivät Shaunin homoudesta. Hän rakastui Italian komennuksellaan venäläiseen mieheen, jonka kanssa oli neljä vuotta. Kun Shaun erosi laivastosta, myös suhde päättyi, sillä Shaun ei voinut mennä venäläismiehen kanssa naimisiin tuodakseen tämän Yhdysvaltoihin. Syynä on toinen, vielä voimassa oleva laki, defense of marriage act, eli DOMA. Se estää Yhdysvaltain liittovaltiota tunnustamasta samaa sukupuolta olevia aviopareja. Eli, vaikka "älä kysy, äläkä kerro" on kumottu, gay-sotilaat eivät vieläkään saa samoja etuja kuin heteroseksuaaliset sotilaat. Heidän puolisonsa eivät pääse asumaan sotilasalueelle, nauttimaan sairausvakuutuksesta, eivätkä edes sotilaan kuollessa lesken eläkkeestä. Shaun uskoo kuitenkin, että nyt kun  "älä kysy" on kumottu, myös muut syrjivät lait alkavat pikku hiljaa kaatua kuin dominot.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat