Kuva: Timo Korhonen / All Over Press

Radiojuontaja Rea Tallgren äitiyden alkuajoista: 'Tuli olo, että mitä me on menty tekemään'

17.09.2024 18:15 - Vilma Toikka

Tallgren pelkäsi, että hän ei pysty suojelemaan tytärtään.

Radiojuontaja ja kirjailija Rea Tallgren, 38, kertoo Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-podcastissa vaikeasta elämäntilanteestaan sairastuttuaan masennukseen esikoisen syntymän jälkeen.

Tallgrenin tie äidiksi ei ollut helppo, sillä hän joutui kokemaan keskenmenon ja lopulta raskautui lapsettomuushoitojen avulla. Vaikean raskauden ja synnytyksen jälkeen Tallgren sairastui vakavaan masennukseen. 

Tallgren kertoo olevansa katkera siitä, että masennus vei häneltä vauvavuoden.

-  Sain viisi päivää kokea, miltä tuntuu vauvakupla ja ne oli ne viisi päivää, kun me oltiin sairaalassa synnytyksen jälkeen. Silloin oli sellanen olo, että pystyn mihin vain ja minulla on maailman ihanin lapsi ja maailman ihanin mies, Tallgren kertoo.

Kun Tallgrenit pääsivät sairaalasta kotiin, vauvakuplasta putoaminen alkoi heti.

- Tuli sellainen olo, että mitä me on menty tekemään. Tuli niin vahvana sellainen tunne, että en voi suojella tätä lasta, tämä maailma on niin paha paikka. Mieli pyöritti jatkuvalla syötöllä sitä, mitä kaikkea pahaa hänelle voi tapahtua, mitä minä en voi estää. 

Tallgren sanoo, että sairaudessa pahinta oli pelko siitä, että tytär menettää äitinsä.

-  Tuntui vaan välillä siltä, että minulla ei ole mitään takaovea. Tämä lapsi on nyt tässä ja minun pitää tehdä kaikkeni, mutta minä en riitä. En voi mitenkään suojella häntä kaikelta pahalta maailmassa.

Tallgren kertoo, että pahin notkahdus sairaudessa tapahtui syksyllä 2023, kun he palasivat Ranskasta Suomeen asuttuaan siellä kahden kuukauden ajan hänen miehensä työn vuoksi. Tallgren kertoo, että Ranskassa asuminen oli vaikeaa, koska hänellä ei ollut siellä ystäviä. 

- Kun me tultiin sieltä Suomeen, se syksyn pimeys ja semmonen niin, siinä vaiheessa mulla tuli sellanen olo, että onko tää peli menetetty. 

Eerikäinen tiedustelee, oliko Tallgrenilla tuolloin itsetuhoisia ajatuksia.

- Oli. Masennus on siitä tavallaan vähän jännä tauti, että et halua kuolla ja minä en halunnut kuolla. En halunnu, että tyttäreni jää äidittömäksi, mutta minusta tuntui ajoittain, että en pysty enää olemaan elossa, että se ei yksinkertaisesti ole mahdollista, Tallgren kertoo herkistyneenä.

Tallgren kertoo voivansa tällä hetkellä todella hyvin, mutta hänellä on jäänyt pelko sairaudestaan.

- Toivottavasti en mene enää ikinä tuohon kuntoon, ja toivottavasti tyttäreni ei joudu kokemaan tätä sairautta, ainakaan näin rankasti kuin minä. 

Tallgrenin haastattelun voit kuunnella kokonaisuudessaan alta. Jos linkki ei näy, löydät haastattelun myös täältä.

Lue myös: "Lopulta heräät hedelmöitysklinikalta" - uutuuspodcastissa avointa puhetta isyydestä

Lue myös: Tiedätkö, miten autoilla turvallisesti lapsen kanssa? Osa sortuu vaaralliseen harhaluuloon

Lue myös: Mirella julkisuuden varjopuolesta: 'Mä huomasin, että ei tämä olekaan niin kivaa'

Voice.fi ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat