Miten saada unirytmi käännettyä loman jälkeen? Vinkit sekä yksi asia, jota on ehdottomasti vältettävä
Moni on saman ongelman edessä joka ikisen loman jälkeen - unirytmi on kiepsahtanut nurin päin heti ensimmäisinä lomaöinä. Kouluun tai töihin palatessa odottaakin kivulias pudotus, kun herätyskello sai taas aamutuimaan. Everyday Healthin haastattelussa asiantuntijat kertovat, mitä unirytmin korjaamiselle voi tehdä ja mitä ei missään nimessä kannata tehdä.
Näin helpotat unirytmin kääntämistä takaisin
1. Ole kärsivällinen. Ne joiden loma loppuu vasta uudenvuodenaaton jälkeen, voivat vielä koittaa etukäteisesti helpottaa urakkaansa. Unirytmiä kannattaisi siirtää pikkuhiljaa ja kömpiä sänkyyn aina vain vähän edellistä iltaa aiemmin, jolloin muutos sujuu kivuttomimmin. Moni turvautuu silti eräänlaiseen shokkihoitoon, jossa yhtenä yönä ehtii saada vain muutaman tunnin unta ja seuraavana iltana todennäköisesti väsyttää jo aikaisin.
2. Aivot rakastavat säännöllisyyttä. Aivomme tottuvat tiettyyn rytmiin, jolloin tiettyyn aikaan herääminen alkaa tuntua luontevalta, kun se on tarpeeksi säännöllistä. Niinpä eniten helpotat itseäsi ajastamalla herätyskellon joka aamu samaan aikaan, vaikka jonakin päivänä olisikin mahdollisuus nukkua hieman pidempään. Edes viikonloppuna ei kannattaisi herätä useita tunteja arkiaamuja myöhemmin, sillä unirytmi käännähtää jo parin yön aikana ja silloin sama prosessi on edessä joka maanantai.
3. Vältä houkutukset. Vaikka huonosti nukutun yön jälkeen houkutus kellahtaa päiväunille on suuri, tulee mielihalua vastaan kamppailla viimeiseen asti. Päiväunet ovat vihoviimeinen asia, johon unirytmiään kääntävän kannattaa haksahtaa, sillä muutoin ollaan tilanteessa, jossa nukut edellisen yön univelan päivällä ja illan tullen et olekaan enää lainkaan väsynyt. Sama nukahtamisvaikeus ja väsymys toistuvat seuraavana päivänä ja unirytmi pysyy päälaellaan.
4. Sänkyyn meneminen ja nukahtaminen totuttua aiemmin voi tuntua hankalalta, mutta omaa nukahtamistaan voi koittaa pienillä toimilla edesauttaa. Hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa kannattaa lakata tuijottelemasta elektronisia laitteita ja säätää myös valaistus himmeämmälle. Myös ruokailu sekä urheilu kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen toivottua nukahtamisikaa. Jotkut löytävät nukahtamiseen apua myös melatoniinista.
Lue myös: Iltatreeni voi joko helpottaa tai vaikeuttaa nukahtamista - vinkit, joilla saat parhaat unet
Lue myös: Eikö uni tule? Kokeile niksiä, joka rentouttaa sinut minuuteissa
Lähde: Everyday Health