Tällaisiin tuloksiin kestävyyskunnon tulisi keski-iässä yltää, jos kunto on vähintään kohtalainen
UKK-instituutissa selvitettiin työikäisten kestävyyskuntoa ja sen vähimmäistavoitteita, jotta voidaan puhua kohtalaisesta kunnosta.
Työikäisten kestävyyskuntoa kartoitettiin kuuden minuutin kävelytestillä. Kartoituksessa selvisi, että sopiva vähimmäistavoite kestävyyskunnolle, jolla keski-ikäisenä selviää arjen askareista oli kuuden minuutin kävelyllä noin 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky ja 600 metrin kävelymatka.
Tällaisia tuloksia voitiin testissä pitää vähimmäistuloksina, jos tavoitteena on liikkumisrajoitteeton arki ja vähintään kohtalainen kunto. Tätä matalammat tulokset ennustivat testattavien joukossa heikkoa fyysistä kuntoa.
– Kun kävelymatkalle tai arvioidulle maksimaaliselle hapenottokyvylle pyrittiin löytämään raja-arvo, jonka alapuolella fyysisen toimintakyvyn rajoitteet ja heikoksi koettu fyysinen kunto ovat todennäköisiä, raja asettui koko joukossa noin 600 metriin ja 30 ml/kg/min tasolle, UKK-instituutissa liikuntafysiologina toimiva Olli-Pekka Nuuttila kommentoi tiedotteessa.
Tuloksista ei voi suoraan vetää johtopäätöksiä, kuinka esimerkiksi arjessa selviää, mutta tulokset kuitenkin puoltavat kohtalaisen kestävyyskunnon merkitystä. Lisäksi havaittiin, että jo pieni kohennus kunnossa riitti ehkäisemään terveysriskejä.
– On tärkeää huomioida, että jo varsin pieni muutos kestävyyskunnossa vähensi tässä tutkimuksessa tarkasteltuja riskejä huomattavasti, Nuuttila jatkaa.
Tutkimukseen osallistui 40–69-vuotiaita miehiä ja naisia, sillä tätä nuoremmilla toimintakyvyn rajoitteet ovat yleensä vähäisiä. Kuuden minuutin testikävelyn aikana tarkasteltiin sekä kävelymatkaa että arvioitua maksimaalista hapenottokykyä.
Lähde: UKK-instituutti