Kuva: Shutterstock

Erityisesti yksi riskitekijä haastaa tasoristeysturvallisuutta

14.04.2025 16:15 - Nina Turunen

Liikennekäyttäytymisellä on suora vaikutus tasoristeysonnettomuuksiin.

Tienkäyttäjän toiminta on keskeisessä roolissa tasoristeysonnettomuuksien ehkäisemisessä, muistuttaa Väylävirasto yhteistyökumppaneineen. Erityisesti tarkkaamattomuus, kuten esimerkiksi puhelimen käyttö ajaessa on suuri riskitekijä myös tasoristeyksissä.

Tasoristeysonnettomuuksien taustalla ovat usein tienkäyttäjien havaintovirheet. Riski kasvaa, jos tienkäyttäjä ei keskity liikkumiseen. Väylävirasto huomauttaa, että monet ajoneuvon kuljettajat aliarvioivat puhelimen käytön aiheuttaman vaaran, vaikka tarkkaamattomuus vähintään kaksinkertaistaa riskin joutua onnettomuuteen. 

Suomalaiset kertovat käyttävänsä puhelinta huomattavasti enemmän kuin keskivertoeurooppalaiset, tiedotteessa kerrotaan kansainväliseen tutkimukseen viitaten. Jopa kaksi viidestä suomalaisesta kertoo lukeneensa viestejä tai selanneensa somea ajamisen aikana. Eurooppalainen keskiarvo samasta luvusta oli merkittävästi pienempi, reilut 23 prosenttia.

- Jos yrittää tehdä kahta asiaan samaan aikaan, joko toisen tai molempien tekeminen häiriintyy. Puhelimen katsominen kesken ajamisen häiritsee ajosuoritusta aina, vaikka kuljettaja muuta väittäisi. Tarkkaamattomuus ei haittaa pelkästään havaintojen tekemistä, vaan myös liikenteen nopeassa tempossa toimimista ylipäätään, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo.

Erityisiä vaaranpaikkoja liikenteessä ovat tasoristeykset, joissa ei ole tasoristeyslaitosta, kuten esimerkiksi puomeja varoittamassa radalla liikkuvasta kalustosta. Tasoristeyksistä noin 71 prosenttia on ilman tasoristeyslaitosta. Tällaisissa paikoissa tienkäyttäjien valppaus korostuu entisestään.

- Kuljettajan huomio voi herpaantua puhelimen käytön lisäksi monesta muustakin syystä kuten matkustajien kanssa keskustelusta tai lasten viihdyttämisestä. Myös terveydentila, päihteet, lääkkeet, kuulon tai näön heikkeneminen, voimakkaat tunteet, kiire ja rutiininomaisuus voivat vaikuttaa ympäristön tarkkailuun ja lisätä havaintovirheiden riskiä, mainitsee Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija Anne Silla.

Lue myös: Tiesitkö? Osa sähköpotkulaudoista tulisi vakuuttaa

Lue myös: Verohallinto oikoo yleisiä väärinkäsityksiä verovähennyksiin liittyen

Lähde: Väylävirasto

Kilpailut

Uusimmat