Kuva: Shutterstock

Herkutteletko väsyneenä tai stressaantuneena? 4 vinkkiä tunnesyömisen taltuttamiseen

02.07.2019 20:15 - Emmi Moilanen

Ensimmäinen askel kierteen katkaisemiseen on se, että opit tunnistamaan mihin aikaan päivästä napostelu on yleensä pahimmillaan.

Univaje ja vähäinen veden juominen ovat asioita, jotka voivat saada herkkuhampaan kolottamaan ja altistaa tunnesyömiselle. Jos tiedät, että lääkitset stressiä tai väsymystä liian usein herkuilla, ota haltuun alta Women’s Health -terveysjulkaisun vinkit tunnesyömisen vähentämiseen.

Suomensimme käytännöllisimmät neuvot alle.

1. Opettele tunnistamaan, mihin aikaan päivästä naposteluhimo iskee pahimmin

Pidä listaa kalenteriisi tai älypuhelimen muistioon siitä, mihin aikaan päivästä naposteluhimo iskee pahiten. Onko kyseessä jokin tietty kaava, joka toistuu huomaamattasi päivästä toiseen? Kun opit tunnistamaan nämä heikot kohdat, tunnesyömisestä irti päästämisestä tulee helpompaa.

2. Suunnittele jokainen ateria ja välipala etukäteen

Suunnitelmallisuus takaa myös sen, että kehosi saa päivän mittaan säännöllisin väliajoin energiaa. Kun olet kylläinen, myös napostelu ja tunnesyöminen todennäköisesti vähenevät.

Kun olet laatinut tarkan suunnitelman syömisistäsi, sinulla on yksi tekijä vähemmän, joka aiheuttaa stressiä arjen kiireiden keskellä.

- Kun syöt säännöllisin väliajoin läpi päivän, tavoitteessasi onnistuminen on todennäköisempää. Stressaantuneena on vaikeampi tehdä terveellisiä valintoja, psykologi Rachel Goldman muistuttaa.

3. Nauti ruuasta tai välipalasta ilman stressiä

Ravitsemusneuvoja Alyssa Lavy jakaa Woman’s Healthille oman niksinsä, jolla pitää tunnesyömisen itse kurissa.

- Jos olen stressaantunut, teen itselleni tehtävälistan ja järjestelen hieman ajatuksiani ensin. Saatan myös meditoida tai tehdä lyhyen kävelylenkin, hän aloittaa.

- Sitten tarkastelen uudelleen, olenko oikeasti nälkäinen. Jos mahassa kurnii yhä, syön ja nautin siitä kaikessa rauhassa.

Kysy itseltäsi myös kolme tärkeää kysymystä:

Artikkelissa listattiin myös kolme kohtaa, joiden kysymysten avulla voit selvittää, oletko todella nälkäinen vai onko esimerkiksi jokin pettymyksen tunne elämässäsi aiheuttanut halun syödä.

1. Mitä ajatuksia mielessäni liikkuu juuri nyt; oletko kenties ahdistunut tai turhautunut ihmissuhteisiisi?

2. Millaisella tuulella siis olen; olenko vihainen tai väsynyt?

3. Milloin viimeksi olet juonut vettä? Entä syönyt?

Lue myös: Ikäsi määrittää, miten sinun kannattaa syödä ja treenata - katso

Lue myös: Karista stressi ja keskittymisvaikeudet joogalla: Jo 6 yksinkertaista liikettä riittää

Lue myös: Uupumus, kuiva iho ja hiustenlähtö – Merkit, jotka kielivät hidastuneesta aineenvaihdunnasta

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat