Yle: Väärin käytettynä melatoniini voi jopa pahentaa uniongelmia: "Voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia"
Melatoniini on kasvattanut hurjasti suosiotaan viime vuosina. Sillä on toki etujakin kuten se, että se voi todella auttaa nukahtamisessa ja tarjota näin riittävät yöunet niillekin, joiden on aiemmin ollut hankalaa saada unen päästä kiinni. Ylen artikkelissa lastenpsykiatrian erikoislääkäri Juulia Paavonen ei ole varma, kuinka paljon lapset ja nuoret käyttävät melatoniinia, mutta pitää aitona huolenaiheena sitä, että käytön kynnys on saattanut madaltua jopa liikaa.
- Se voi johtua siitä, että nukkumisesta ja sen merkityksestä on puhuttu paljon. Myös melatoniinin saatavuus on lisääntynyt. Tietoisuus on kasvanut siitä, että se saattaa olla avuksi. Se on voinut madaltaa melatoniinin käyttökynnystä jopa liikaa, Paavonen pohtii.
Helpotusta nukahtamiseen kannattaa kaikenikäisten hakea ensin jostain muualta kuin purkista. Paavonen vinkkaa artikkelissa esimerkiksi ruutuajan vähentämisestä ja ajoittamisesta kauemmas nukahtamisajankohdasta, vuorokausirytmin säännöllisenä pitämisestä ja valon määrän säätelystä niin, että illalla makuuhuoneessa on kunnolla hämärää, mutta aamulla se on mahdollista saada valoisaksi. Jos olosuhteet eivät ole nukahtamiselle otolliset, on turha ajatella melatoniinin ratkaisevan kaikki ongelmat.
- Työssäni näen semmoista, että melatoniinin käyttö on aloitettu suoraan ilman muita hoidollisia toimenpiteitä. Esimerkiksi liiallista kännykän käyttöä ei voi hoitaa melatoniinilla, Paavonen kuvailee Ylelle.
Väärinkäyttö voi jopa pahentaa nukahtamisvaikeuksia entisestään
Ihmiskeho tuottaa melatoniinia myös omasta takaa. Ylen artikkelissa kerrotaan, että melatoniinin väärinkäyttö saattaakin häiritä ihmisen käpylisäkkeen melatoniinin eritystä, jolloin nukahtamisvaikeudet saattavatkin päin vastoin pahentua.
Väärinkäyttö voi olla esimerkiksi annoskoon ylittämistä tai pillerin ottamista hyvin myöhään illalla tai yöllä.
- Jos sitä otetaan liian paljon tai liian myöhään, jopa keskellä yötä, melatoniinipitoisuus saattaa jäädä liian korkeaksi aamulla. Silloin se voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia iltaisin ja heikentää unenlaatua pitkällä tähtäimellä, Paavonen selittää Ylen haastattelussa.
Lue myös: Kuinka monta tuntia unta on aikuiselle tarpeeksi? Vastaus on selkeä
Lue myös: Tiedätkö millainen liikunta parantaa unenlaatua eniten? Lajeissa selkeä ero
Lähde: Yle