Määrät ovat niin pieniä, että ihmisille tai ympäristölle ei ole vaaraa.
Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että päivettynyt iho näyttää terveemmältä. Kesällä on ihanaa maata auringossa ja ruskettua, mutta se kannattaa tehdä turvallisesti. Vielä kesän lopullakin kannattaa muistaa, että auringossakin on varjopuolensa ja suojata itsensä.
Vaikka suomalaiset tietävät auringonoton vaarat, aurinkoa otetaan tarkoituksellisesti riskeistä välittämättä. Auringon UV-säteily vaurioittaa ihmisten lisäksi myös erilaisia materiaaleja ja lyhentää siten niiden elinkaarta.
Ihosyövät ovat yleistyneet, ja niistä 95 prosenttia on yhteydessä auringon säteilylle altistumiseen.
Voimakas UV-säteily on korkealta paistavan auringon, vähäpilvisen sään sekä hieman keskimääräistä ohuemman otsonikerroksen yhteissumma.
Kevään myötä tulee muistaa suojautua liialliselta säteilyltä, sillä jatkuva ihon altistaminen UV-säteilylle voi aiheuttaa pahimmillaan ihosyövän, muistuttaa Ilmatieteen laitos.
Talvella ohentunut ja kalpea iho ei kestä yhtäkkistä, suurta UV-säteilymäärää ja iho palaa erittäin helposti. Onkin parempi totutella aurinkoon vähitellen, muistuttaa Suomen Säteilyturvakeskus.
Säteilyturvakeskuksen mukaan luotettavaa tutkimustietoa kännykän terveysriskeistä ei vielä ole.
Japanissa Fukushiman voimalasta on löydetty uusia säteilykeskittymiä.
UV-säteily on tänään voimakasta koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia.
Ruskettunutta ihoa on virheellisesti pidetty terveyden ja hyvinvoinnin merkkinä. Tosiasiassa ruskettuminen on ihon puolustautumiskeino UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia vastaan, muistuttaa Säteilyturvakeskus.
Suomalaisissa sienissä on yhä korkeita radioaktiivisuuspitoisuuksia.
Säteilyturvakeskus varoittaa joditablettien turhasta syömisestä.